E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

FITNESS BOTY S „HOUPAVOU“ PODRÁŽKOU Tisk Email
Sport
Napsal uživatel Zlatka Popelková   
Úterý, 12 Duben 2011 21:42
Také jste si koupili tyhle sportovní boty? Dozvěděla jsem se o nich loni. Objevily se v reklamách. Přečetla jsem si, že tento „kolébkový“ typ podrážky je našemu tělíčku prospěšný hlavně tím, že má nutit tělo automaticky se narovnat. “Ha“, řekla jsem si, “to potřebuji!“ Zvláště teď, po zimě. Člověk nosí batoh (a nachýlením ramen vyrovnává tíhu), bezděky se v mrazu choulí, na sjezdovkách se taky příliš nenarovná – to spíš při pohybu na běžkách.

V reklamě ještě přidali, že chůze v těchto botách kromě zlepšení držení těla a chůze posiluje svaly na zádech a břiše, lýtkové svaly, aktivuje krevní oběh, šetří klouby a podporuje tvarování zadečku a nohou.

A tak jsem letos na konci zimy neodolala a místo jarních botek do města jsem si koupila tyhle – sportovní. Prodavačka mi hned poradila, že se pohybu na nich má člověk naučit. Nejprve pár minut pochodit si doma a pak přidat procházku. Ne se hned pustit na túru – to byste mohli skončit s bolavými svaly na zadní straně nohou. Poslechla jsem.

Prvních pár metrů bylo zvláštních, ale nedělalo mi to velké potíže. Snad proto,že jsem z generace, která již prošla módou bot na vysoké platformě. Jen na to zesílení uprostřed podrážky pod chodidlem si musí člověk zvyknout. Malinko „jiná“ je chůze se schodů a běh či poklus, ale na to nejsou tyto boty konstruované. Zatím v nich chodím na procházky s hůlkami i bez. Protože u nás jsou ještě zbytky sněhu, zatím jsem se na delší túru v nerovném terénu nepustila.

Někdo si řekne – je to zase módní výstřelek, který třeba za rok za dva zanikne. Nevím. Ještě jsem v nich nechodila tak dlouho, aby byl nápadně vidět výsledek snažení a někdo mě pochválil za pěknou chůzi a rovná záda.

Proto bych přivítala, kdyby i někdo ze čtenářů „Cesty“, který již tuto obuv má, přispěl svými zkušenostmi. Jak daleko v nich chodíte, jakým terénem a hlavně – jaký výsledek na sobě pozorujete. Moc vám předem děkuji a přeji lehkou chůzi.
                                                                                                                                             ZP