E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Sčítání lidu v celé EU. Tisk Email
Úvod
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Pátek, 11 Březen 2011 10:18

Těším se na sčítání lidu, mám ráda statistická data, na rozdíl od úvah mnoha novinářů, politologů, blogařů a i politiků, čísla mají výpovědní hodnotu. A taky  se mě sčítání lidu dotýká i jako křesťanky.

Císař Augustus před dvěma tisíci lety nařídil sčítání lidu v Jeruzalémě. Lidé měli tenkrát povinnost se dostavit do měst, aby mohli být sečteni.To muselo být náhle pohybu v zemi! Žádný sčítací komisař neobcházel domy. Dostavit se musel, kdo měl nohy a asi i kdo nohy neměl. Pro mladé, to zajisté byla zajímavá cesta, plná zážitků. Do města tedy putoval i tesař Josef se svou mladou těhotnou ženou Marií. Jak obtížná to musela být cesta pro Marii, která se vezla na hřbetu osla. Nejspíše, po zvyku z té doby, seděla z boku, páteř v bedrech rotovanou s velikým břichem. Nohy zajisté otékaly, nový život se hlásil. Když dorazili k městečku Betlém, bylo všude plno, žádné lůžko nezbylo pro budoucí matku. A tenkrát se slitoval dobrý člověk a nabídl dvojici chlév. A v chlévě Marie porodila.

Marně hledám na internetu, kolik bylo lidí v Jeruzalémě v roce 0. A tedy sčítání lidu není žádný výmysl dnešních politiků, každého rozumného vládce zajímalo o kolik lidí se má starat. Sčítalo se za Marie Terezie a sčítalo se již před dvěma tisíci lety.