E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Ordinace léčebné rehabilitace představuje své zaměstnance. Tisk Email
Úvod
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 23 Leden 2011 22:27

Rok 2010 byl pro Ordinaci léčebné rehabilitace plný změn. Zaměstnanci odcházeli a zaměstnanci přicházeli. Od 1.října 2010 na tělocvičně pracují nové fyzioterapeutky, a tak jsem jim položila několik otázek, aby se Vám mohli představit. Odpovídají: Mgr. Lenka Scholzová a Mgr. Klára Kolaříková

 

1. Co Vás přivedlo ke studiu rehabilitace a byla Vaše cesta přímá?

Mgr. Lenka Scholzová: Ke studiu rehabilitace mě přivedl pohyb sám. Deset let jsem hrála závodně tenis a měla možnost poznat svět sportu a fyzioterapie jak cílené, tak preventivní. Lékařská fakulta mi ozřejmila specifické přístupy lišící se v terapeutické podstatě u jednotlivých diagnóz, Fakulta tělesné výchovy a sportu mi ukázala praktický svět v terapii problémů funkčního pohybového systému. Fyzioterapie je obor krásný a záhadný. Mám upřímnou radost, když se mi podaří m ým pacientům ukázat, že nepřítelem bolesti je pravidelné cvičení a pozitivní přístup k životu.

Mgr. Klára Kolaříková: Ke studiu rehabilitace mě přivedla touha být druhým nějak prospěšná a práce ve zdravotnictví se mi proto zdála ideální.

       

              Mgr. Lenka Scholzová                                   Mgr. Klára Kolaříková

2. Které odborné kurzy jste absolvovali a jak Vás tyto kurzy zaměřily ve Vaší odborné práci?

Mgr. Lenka Scholzová: Kurz, který jsem ráda absolvovala a je v mé práci velmi důležitý je Rehabilitační odborný kurz léčby některých druhů ženské funkční sterility metodou Ludmily Mojžíšové. O co se jedná u funkční ženské sterility? V zásadě jde o poruchu postavení pánve a jejích jednotlivých částí, což vede k asymetrii pánve. Dochází k poruše ligamentózního aparátu, čímž dochází k dráždění nervových kořenů. Z pleteně sakrální (křížové) jsou inervovány vnitřní pohlavní orgány a svalstvo dna pánevního. Stah svalů dna pánevního může vést ke zhoršení prokrvení vejcovodů, vaječníků a ke zhoršení jejich funkce. Rehabilitační léčba ženské funkční sterility je založena na reflexním ovlivnění nervosvalového aparátu pánevního dna za použití pohybové léčby bederní páteře, křížokyčelních kloubů, kostrče a svalů, které se podílí na postavení pánve jako celku. Dochází tak ke změnám regulace funkce ženských pohlavních orgánů a k normalizaci funkce. V průběhu tohoto kurzu jsem se seznámila též s mobilizací skloubení žeber, jejichž funkční blokády dokáží pacienty značně bolestivě potrápit bolestmi hlavy začínaje a bolestmi páteře jeko celku konče.

Můj vztah k míčovým hrám mě přivedl k absolvování kurzu Cvičení na míči, labilních plochách a s overbally. A protože vše začíná od chodidel, které nám přinášejí informace o terénu, který právě zdoláváme, absolvovala jsem kurz Podiatrie (podologie), aneb vše o noze. A protože jsem člověk zvídavý, studuji a rozhlížím se dál....

Mgr. Klára Kolaříková: Absolvovala jsem kurz mobilizačních a měkkých technik, kurz metody dle paní Brunkow, během studia úvodní kurz seznámení s Vojtovou metodou, úvodní kurz masáží shiatsu. Líbili se mi kurz moderních forem kondičního cvičení a kurz cvičení v posilovně z pohledu fyzioterapeuta. Naposledy jsem absolvovala kurz kineziotapingu.

 

3. Jak může pomoci pacient při léčbě svého pohybového ústrojí?

Mgr. Lenka Scholzová: Může pomoci dialogem, spoluprací, aktivním přístupem k terapii, pozitivním přístupem ke svému tělu, mysli a chutí se svými bolestmi bojovat.

Mgr. Klára Kolaříková: Pacient může napomoci především svým aktivním přístupem, kdy se bude sám snažit za pomoci protahovacích a posilovacích cviků a dále zlepšenou kontrolou držení svého těla. Nejobtížnější a nejméně úspěšná je práce s pacienty, kteří si pletou rehabilitaci s pouhou masáží a nesnaží se sami o zlepšení svého stavu.

 

4. Provází Vás životem sport?

Mgr. Lenka Scholzová: Provází. Jak jsem již nastínila, hrála jsem závodně tenis, mám ráda míčové hry, nepohrdnu turistikou ani smysluplnou dřinou v posilovně.

Mgr. Klára Kolaříková: Nejsem příliš dobrý sportovec a jsem celkem líný tvor. Ze sportů mám nejradši plavání. Nicméně moji bližní jsou nadšení sportovci a tak jim jako fyzioterapeutka alespoň napomáhám při regeneraci a psychicky podporuji.

 

5. Cestujete rádi? A která Vaše cesta byla nejzajímavější?

Mgr. Lenka Scholzová: V současné době jsou pro mě nejzajímavější cesty do školky a ze školky se synem. Když toto odmyslím, mám ráda přírodu, lesy, louky a stráně, kde si nejvíce odpočinu a načerpám energii.

Mgr. Klára Kolaříková: Cestování mě láká, a to zejména Evropa a Asie. Bohužel momentálně to na žádnou zajímavější cestu nevypadá. Zážitkem pro mě byla cesta s přáteli po Kambodži. A loňi v létě s přítelem cesta do Lurd a Santiaga de Compostela.