E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Kolem kolem Máchova jezera. Tisk Email
Sport
Napsal uživatel Zlatka Popelková   
Sobota, 10 Červenec 2010 22:13

Už před třemi lety jsme s naší partou „znovuobjevili“ Máchovo jezero. Nejen na koupání a lenošení – i když to také stojí za to – ale hlavně na cyklistiku. Proto bych vás, čtenáře časopisu o pohybu, chtěla s tímto překrásným krajem seznámit.

Nejprve o bydlení: kolem jezera, je možné se ubytovat v pensionech, hotýlcích, kempech i chatkách – viz adresy na internetu. My už máme „svoje“ ubytování v chatičkách, patřících k malému hotelu. V těch „našich“ se nedá vařit, tak si ještě objednáváme snídaně a večeře v hotýlku a nemusíme se starat o nákupy. V jiných chatových osadách bývá společná kuchyňka, nebo je přímo v chatě lednička a vařič. A kdo nechce využít ani jednu z těchto možností, vždy může zastavit u nějakého občerstvení, hospůdky nebo cukrárny (zvlášť máme oblíbenou tu na náměstí v Doksech).

V sezoně, o prázdninách, je zde dost lidí a ubytování se musí objednat předem. My však dáváme přednost červnu nebo září, to je zde klid a ubytování se dá sehnat kdykoli. Když chcete prožít večerní romantické procházky k jezeru, nejlépe je ubytovat se přímo v Doksech, Starých Splavech nebo v chatkách pod Borným. A že ty procházky zvládne člověk i po celodenní cyklistické túře! Nebo ranní koupání v jezeru? Nezapomenutelné….

 

A teď vzhůru ke kolům. Na kterou stranu se vydat? Celý Máchův kraj, což je nejen okolí Máchova jezera, ale i CHKO Kokořínsko, je odtud nadosah, protkaný sítí cyklostezek a cyklotras. Ve zdejších infocentrech mají dostatek materiálů i map a letáčků, podle kterých si vyberete túru podle svého. A jsou jedna lepší než druhá!

Dáte-li se směrem na Českou Lípu, stojí za návštěvu soustava Holanských rybníků, kousek za Zahrádkami v Jestřebí zase zřícenina hradu a selská hospoda, přímo u silnice. Hned vedle nad Provodínem „Provodínské kameny“, zvané též „Spící panna“ s dalekým výhledem a chráněnou vegetací. A jsme na cestě k Zákupům, kde je pěkný zámek s udržovaným parkem. Odtud je zase kousek do Sloupu. Tam, ve zřícenině hrádku na pískovcovém skalním suku, vyhlíží socha poustevníka pocestné. Nad obcí je několik skalních vyhlídek a nedaleko pěkné jezero na koupání.

Přesouváme se více  na sever a máme tu cyklostezky směrem na Ralsko (zdaleka viditelný kopec charakteristické siluety). A pod ním Stráž pod Ralskem, Hamr na jezeře. A ve foťáku přibývají obrázky skalních vyhlídek, zřícenin hradů a hrádků…Taky se zastavte u průrvy Ploučnice, kde říčka protéká nejprve úzkou soutěskou a pak tunelem ve skále.

V oblasti mezi obcí Hradčany a Máchovým jezerem jsou Polomené hory. Vede jimi napříč modrá turistická značka, cyklostezky ji objíždějí. Zde je velká daňčí obora a pohodlné cesty borovými lesy, bez velkých stoupání a klesání.

Na cyklostezkách k Bělé pod Bezdězem si jistě nenecháte ujít prohlídku královského hradu Bezděz. Ten nás letos překvapil. Již je přístupná i hlavní věž, ze které je rozhled od Krkonoš přes Lužické hory až po Říp.

Ještě se zmíním o „druhé straně silnice“. Pokud přejedete hlavní silnici Mladá Boleslav – Česká Lípa, po pár kilometrech dojedete do CHKO Kokořínsko. Kraje klikatých silniček mezi tajemnými roklemi, vesničkami, místy, kde se cítíte spjati s českou historií. Ať je to Vrátenská hora (známá ze Štorchovek), hrad Kokořín, známý skalní útvar Pokličky, tajuplný hrad Houska a mnoho jiných míst, která si zaslouží nový článek.

Ani letos jsme nestihli objet vše a tak se tam za rok opět jistě vrátíme. Máchův kraj nám učaroval a věřím, že každému, kdo ho jednou navštíví.