E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Špindlerův Mlýn – FIT trasa na běžky Labským dolem Tisk Email
Sport
Napsal uživatel Zlatka Popelková   
Čtvrtek, 25 Únor 2010 08:32

Chcete si ověřit, jakou máte kondici na běžkách? Představím vám trasu, kde to zjistíte. Vede Labským dolem a měří celkem 8km. Abyste se dostali ke startu, musíte vyrazit ze Špindlerova Mlýna k Dívčím lávkám, po levém břehu Labe. Vede zde asfaltová cesta, v létě vhodná i pro vycházky s kočárky a inline bruslení.

Vraťme se ale k zimě. Nedáme se zlákat dolní stanicí lanovky na Medvědín a pokračujeme až na místo, kde stojí srub KRNAPu a rozcestník. Doprava pokračuje cesta kolem restaurace Myslivna k mostu u Dívčích lávek, my zamíříme rovně do Labského dolu. U srubu, který v létě slouží jako informační středisko, si můžete na dřevěných tabulkách přečíst zajímavosti z přírody, ale hlavně je zde pro nás změřeno 5stupňů  výkonnosti dle zajetého času a věku.

srub na začátku trasytok Labe

Už máte namazáno? Myslím vosky, trasa se převážně jezdí klasicky, i když v poslední době se upravuje více do šířky. Tak se můžeme podívat na počáteční čas a vyrazit na trať. Ta se vine po levém břehu Labe,  až přibližně po jednom a půl kilometru – Na staré pile - přejíždí na stranu pravou. Pokud máte při jízdě čas se rozhlédnout kolem sebe, můžete sledovat tok Labe, které se zde stává s přibývající nadmořskou výškou horským potokem. Trasa jde po rovině i mírně stoupá. Teprve v závěru, kolem vodopádu, vede cesta asi 300m více do kopečka. Nad ním, již na rovince, je vidět konec přístupné cesty, kde se musíte otočit nazpět. Jsme na čtvrtém kilometru. Zde se nám otevírá pohled na srázy kolem horní části Labského dolu, v zimě nepřístupného pro lavinové nebezpečí.

most U staré pily

Zpátky jedeme samozřejmě stejnou cestou, proto již převážně z kopečka. -  pořádně se odrážejte, minuty utíkají. Každý kilometr je po obou stranách cesty označen a tak vidíte, jak se cíl blíží. Ale jestli vám nezáleží na čase, nevadí. Tato cesta je velmi příjemná nejen za pěkného počasí, ale můžeme ji využít, když je na horách mlha a vítr. Údolí je chráněno vysokými svahy a stromy. Anebo, pokud se chcete jen proběhnout na běžkách a nemáte na to moc času.

Nejlepší výkony na FIT trati se pohybují kolem 30 až 40min. Ale pěkný zážitek budete mít, i když si trať projedete s foťákem a v pohodě. 

Fotografie: srub na začátku trasy, tok Labe, most U staré pily, obrátka