E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Zkusili jsme sněžnice Tisk Email
Sport
Napsal uživatel Luboš Mašek   
Pondělí, 12 Leden 2009 20:20

V zimě 2005/2006 u nás v Jizerských horách bylo tolik sněhu, že jsme „holou nohou“ nemohli projít k chalupě. Měli jsme okolo chalupy jeden a půl metru sněhu. Tehdy padlo rozhodnutí zakoupit sněžnice.

 

Zachumelená chalupa
Zachumelená chalupa

 

Začali jsme shánět informace a dozvěděli jsme se, že sněžnice je:
Staletími prověřený prostředek pro chůzi zasněženou krajinou, protože váha člověka se rozloží na větší plochu než vytváří běžná obuv a proto  při chůzi zůstáváte na povrchu sněhové pokrývky, nebo se boříte minimálně, pohyb je snadný. Ale, a to je důležité, můžete se pochybovat téměž kdekoliv. Nejste závislí na upravených cestách a tratích, snadno projdete zasněženým lesem, nebo vyjdete lyžařskou sjezdovku.

Než se rozhodnete sněžnice zakoupit, rozmyslete si, k jaké činnosti chcete sněžnice používat. V podstatě se dá uvažovat o třech skupinách uživatelů:  Rekreační chodci,  horští turisté a závodníci. U výrobců a v prodeji můžete vybrat z následujících druhů sněžnic: Originály, klasiku a modernu. Popíšeme dále jednotlivé skupiny:

Originály se nejvíce podobají sněžnicím indiánů, lovců kožešin a zlatokopů na Yukonu. Jejich základní rám je dřevěný a výplet bývá z kožených pásků, vázání jednoduché většinou napevno ke sněžnici. Jsou velké, hodí se do sypkého sněhu do rovného a mírně svažitého terénu. V současné době je dělají drobní výrobci. 

 

Sněžnice - orginal
Sněžnice - original

 

Klasiky jsou odvozeny tvarem přibližným originálů, ale mají již duralový rám, výplň z plastů kombinací neoprénu, vázání se dvěma ráčnovými přezkami, pata je pohyblivá, sněžnice je opatřena pohyblivým a pevným ozubením. Hodí se již i na větší stoupání a sestupy, mají poněkud horší boční držení, ale chůze je velmi pohodlná.

 

Sněžnice - klasik
Sněžnice - moderna (vlevo), sněžice - klasik (vpravo)

 

Moderna je už velmi různorodá a účelová. Převážně se jedná o celoplastové výrobky s pohyblivým vázáním kde je možné při sestupech upnout patu, nebo při výstupech patu podepřít, mají různé ozubení, dobré boční držení, velikost je různá, ale jejich cena je vyšší.

Kromě originálů jsou sněžnice k zakoupení téměř v každé sportovní prodejně.

Co ještě ke sněžnicím potřebujeme?
Důležité jsou zimní boty vysoké nejméně přes kotníky nepromokavé a hodí se návleky. Dále potřebujeme hůlky. Vhodné jsou turistické s nastavovací délkou, nebo lyžařské teleskopické, důležité je na nich mít namontovány větší sněhové talíře. Zimní  sportovní oblečení nadimenzujeme podle místa túry a počasí, batoh, rukavice, náhradní přezky na sněžnice, čelovku, když se návrat protáhne až do setmění.

Vybaveni těmito informacemi jsme zakoupili s manželkou sněžnice a začali podnikat zimní túry po Jizerských horách, vyzkoušeli je i v Alpách a užívali si svobody pohybu v zimě jako nikdy jindy.