E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Zdravá záda na zahradě – prosinec Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel Michaela Čermáková   
Úterý, 01 Prosinec 2009 21:32

A je to tady, moji milí, máme konec roku. Zahrádka je zazimovaná;  shrabané listí odvezli popeláři, to pro jistotu, aby se pod kaštany nedržela klíněnka jírovcová, sloupovité formy jehličnanů máme stažené motouzem, aby se nerozklesly, kdyby zcela náhodou a vyjímečně u nás padal sníh a trvalky jsou pokryté chvojím, aby se jim hezky spalo a na jaře zbytečně brzy nevyrašily.

Stojíme u dveří a zálibně se díváme, jak to naší zahrádce sluší… tedy není tu toho moc ke koukání, náš zrak nepřitahují  barevné kytičky ani obrovské cukety, ale stejně je to krásný pocit. Celý rok jsme se pečlivě starali a i teď jsme spokojení, že jsme naší kamarádku dobře uložili ke spánku. Záhony jsou zryté a odplevelené, trávník posekaný a cestičky umetené. Na ovocných stromech visí kusy loje; to aby se sýkorky naučili na ně chodit a v létě nám pak pomohly sbírat brouky oškliváky a ta planá slíva u plotu, co se nedokážeme odhodlat jí porazit, protože je v létě taková pěkná, bude za pár dnů ozdobená jablíčky a ořechy, abychom si připomněli, že naši předci na Vánoce zdobili ne jedličky v pokoji, ale ovocné stromky na zahradě.

Je zajímavé, že zvyk zdobení vánočního stromku v bytě není u nás nijak pradávný, první byl  ozdoben až v roce 1812. V Libni kdysi stával malebný zámeček, v němž se ubytoval ředitel Stavovského divadla, Jan Karel Liebich. Tento pán byl vynikajícím hostitelem a svou společnost neustále překvapoval různými nápady. Právě ve zmíněném roce připravil pro pozvané přátele velké překvapení. Po bohaté večeři se otevřely dveře do vedlejšího salonu a tam stála půvabná jedlička ozdobená množstvím rozsvícených svíček a pozlacených řetězů. Tento vánoční zvyk, který u nás dosud nikdo neznal, přivezl pan Liebich z rodného Bavorska. Od tohoto roku se strojení vánočního stromečku rozšířilo nejprve v pražských rodinách, později dorazilo i na český venkov. Na Valašsku je zvyk zdobení stromečku záležitostí až dvacátého století. Velmi zajímavé je, že v malých chalupách visíval stromek za špičku na trámu u stropu. Byl také velmi skromně zdobený – drobnými červenými jablíčky, ořechy a doma vyrobenými papírovými či slaměnými ozdobami.

Je milé, že v dnešní uspěchané době se hodně lidí snaží přenést vánoční atmosféru z bytu ven. Stále častěji se objevují různě ozdobené a osvětlené stromky nejen v předzahrádkách, ale i na volných prostranstvích. Stojíme na zahrádce a najednou nám trochu chybí ten pocit, že tu máme nějakou práci, třeba posbírat spadaná jablíčka nebo odplevelit skalku; tak co kdybychom si udělali adventní věnec, takový ten malý, na dveře bytu nebo domku, aby se naší rodině hezky vracelo domů? Nemusíme kupovat předražené a nevkusné věnce na trhu, stačí, když si svážeme do kruhu výhonky loubince, révy nebo čilimníku a na dvou nebo třech místech navážeme tenkým drátkem chvoj, břečťan nebo zimolez. Pomocí tavné pistole pak věneček dozdobíme badyánem, skořicí nebo plátky sušeného pomeranče či citrónu, přidáme mašli a zavěsíme na dveře. A pak už jen čekáme, až se na Štědrý den ukáže první hvězda, abychom potajmu, jak také jinak, rozsvítili svíčičky na jedličce nebo smrku, třeba toho v kontejneru, který po Vánocích ozdobí naší milovanou zahrádku.

Hezký svatvečer vám všem přeji a nezapomeňte o půlnoci vyjít se sklenkou něčeho dobrého ven a popřát šťastné a veselé i vaší zahrádce.