E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Spondylolistéza Tisk Email
Poradna
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Neděle, 03 Listopad 2013 00:00

Dotaz:

Trpím již po dobu 3 let bolestmi v zádech (spondylolistéza) s akutními ataky (L5/S1) s tím, že hlavní problém mám v levém SI kloubu. Mohla byste mně doporučit nějaké základní cviky ke srovnání a zpevnění SI kloubů, cviky na uvolnění znám. Na základě Vašeho článku jsem dospěla k závěru, že mám pánev šikmou, levá strana je níž.

Spondylolistéza je nepříjemná, jedná se o posun dvou obratlů proti sobě. Při velkém posunu by se musel segment /sousední 2 obratle/ operačně zpevnit. Ve většině případů vystačíme s léčbou cvičením. Doporučuji nezaklánět se, zvláště se nezaklánět při nesení předmětu v náručí, nenosit příliš těžké batohy a hlavně se s nimi též nezaklánět. Při chůzi do kopce nebo do schodů se mi osvědčilo radit pacientům, aby si při této činnosti „založili“ ruce před tělem. Při spondylolistéze nedoporučuji používat dynamické sedění, židle nebo pomůcky /např. dynair/ při kterých dochází k vychylování trupu vůči pánvi. Naopak při sedění na balonové židli je pohyb přenášen celou páteří, a tak nezvětšuje rozsah pohybu v jednom segmentu, a tedy neublíží spondylolistéze.

I při spondylolistéze se osvědčuje udržovat srovnanou základnu páteře /pánev/. Srovnáním pánve odstraníme asymetrické působení na poškozený segment, a to jak působením svalů, tak i váhou těla. Cviky na srovnávání pánve vychází nyní jako seriál v tomto e-časopise, brzy již budu vkládat 7.cvik.

Cviky na zpevnění SI kloubů neznám, SI klouby nemají totiž vlastní svaly, které s nimi hýbou, jejich pohyb je přenesený. Ale postup k uzdravení nebývá složitý, je nutné dlouhodobě udržet srovnanou pánev, jednak symetrickým chováním a jednak cvičením. A pak je nutné již se starat o osový orgán – páteř.