E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Stále vztyčují totemy Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 11 Leden 2009 19:05

Vážení a milí kamarádi, přátelé!
Dovoluji si vám tímto oznámit, že jsem 4. srpna t.r. vydal knížku s názvem Stále vztyčují totemy. Předkládám čtenářům naší krevní skupiny tohoto Malého průvodce po indiánských skupinách severozápadní Alberty, Yukonu a Britské Kolumbie. Nejde o záznam cesty vytrvalých plavců, odvážných horolezců, ani dobrodružství toulavých trampů, ale dvou „zralých“ skautů, kteří si v květnu 2006 sedli do pronajatého auta v kanadském Edmontonu, aniž tušili, co s jejich psychikou odlehlé pustiny severu udělají.

Stále vztyčují totemyIvan, přírodovědec, ekolog, etnograf amatér a Vašek, námořník, který plul jednadvacet let po světových mořích, poté mnohaletý profesionální řidič vysokého církevního hodnostáře.

Vydali se po slavné Alaska Higway, přes tisíc mil do končin, o kterých četli ještě jako kluci v knihách J. Londona a J. O. Curwooda. Najednou bylo všechno ohromné, nepředstavitelné a vymykající se běžné zkušenosti. A i když měli být připraveni, každý z nich reagoval nečekaně odlišně. Přes všechny obtíže však absolvovali 8500 km a navštívili cílová místa – Dawson City- nedaleko hranic Aljašky a Vancouver na pobřeží Tichého oceánu tak, jak si předsevzali.

Přivezli si směsici roztodivných zážitků a informací, mezi nimiž významně dominovaly poznatky o indiánech. Právě ty autor seřadil, doplnil, „ navlékl“ na imaginární cestovní šňůru a nazval tak, jak v titulu stojí. Potvrzují, že indiáni –First Nations- v Kanadě nejen dosud žijí, dokonce vztyčují totemy!  Přizpůsobují se sice nové době, ale na svůj tradiční život a kulturu nezapomínají a zapomenout ani nechtějí! Zůstanou s námi na této planetě i v třetím tisíciletí a proto bude vždy dobré o nich něco vědět. Rozhodně by se mělo mluvit i u nás o jejich současném, již mnohaletém, odporu proti nadcházející Olympiádě ve Vancouveru v roce 2010. S ní totiž souvisí rozsáhlá devastace západních pobřežních horských pralesů Britské Kolumbie. Také o tom kniha přináší své svědectví.

Publikace o rozsahu 336 stran je opatřena jmenným a věcným rejstříkem, rovněž přílohami. Pro lepší orientaci jsou statě s podrobnějším národopisným textem podtištěny světle modrým barevným tónem, takže čtenář, kterého zaujme více, nebo výhradně osud cestovatelů, může, takto vyznačená místa v textu snadno přeskočit. Kniha vychází nákladem 500 ks; má cca 250 menších foto přímo v textu a 17 celostránkových fotopříloh na konci svazku.   

Vážení bratři, kamarádi, přátelé! Člověk -jak víte- dělá v životě uvážené i neuvážené, šťastné i méně šťastné kroky. Nejsem si právě jist, jakým rozhodnutím je vydání této knihy vlastním nákladem, ale muž musí umět i riskovat. Chtěl jsem udělat radost Vám, ale pochopitelně i sám sobě. Nebylo mým cílem dva roky práce nechat nakonec ležet v šuplíku. Pomožte mi prosím splatit nemalý dluh, který jsem tímto na sebe vzal, tím, že si knihu ode mne koupíte do své knihovny, za přiměřených 380 Kč. Snad si mohu dovolit tuto troufalost, s tím, že to pro vás nebudou vyhozené peníze.                                 

Knihu si můžeme -po dohodě- předat osobně, což je nejlepší varianta, neboť většina z vás -potencionálních  kupců- je z Prahy. Můžete ji však obdržet i na dobírku, kde se cena publikace ovšem navýší o poštovné, které se pohybuje okolo 60 Kč.  V obchodech by měla být prodávána- přes distributorskou firmu KOSMAS - za 450 Kč.  
 
Objednávejte prosím:

  • na elektronické adrese:   Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
  • telefonem na č. 222 960 492, mo: 723 782 685
  • písemně na adrese:  Chalupkova 1369, Praha 4-J.M. 149 00

Do týdne můžete mít knihu v ruce. Uvítám, když ji doporučíte dalším svým přátelům a známým. Kdo byste snad chtěl dokonce přispět na výše uvedený nákladný knižní projekt sponzorským darem, přijmu jakoukoli částku na konto: 0495246183/0800.

RNDr. Ivan Makásek, Hiawatha z Neskenonu