E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Putovali jsme po stopách sv. Františka z Assisi. Tisk Email
Cestování
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Neděle, 25 Říjen 2009 18:23

Při říjnovém cestování se sluší vzpomenout na cestovatele sv. Františka z Assisi.  Sv.František se narodil r. 1181 nebo 1182 a zemřel 3.října 1226. Postava sv. Františka je vyjímečná v historii Evropy, sv. František nás překvapí svou opravdovostí, svou odvahou, svou jednotou myšlení a konání. V r. 2007 jsme podnikli výpravu do střední Itálie za poznáním přírody, obyvatel a taky za odkazem sv. Františka.

Výprava byla 5ti členná: můj manžel, Vlastička, já a naši 2 psi – 5ti letá Démonka a tehdy roční Montík. Přepravovali jsme se ve Fiatu Dobló a ke spaní stavěli stan.

SlunečniceLuboš, Vlastička, Démonka a Montík na cestě

Nejprve jsme se rozchodili na severu Itálie v Ortléských Alpách a pokračovali na jih až do Viaréggio u Ligurského moře. Zde jsme si den odpočinuli, jednak abychom si užili taky moře a jednak jsme využili campu ve stínu, aby se zklidnil zánět spojivek fenky Démonky, který získala na ledovci na Presseně. Následující den jsme pokračovali dále na jihovýchod napříč Itálií přes Pisu. Zastávkou na nocleh mělo být Lago Trasimeno, ale zde nás krajina trochu zklamala, hloubka jezera nanejvýš se udává 7m a my se obávali komárů a tak jsme pokračovali dál přes Perugiu na Assisi. Večer jsme se ubytovali v campu pod Assisi ve vesničce Santa Maria degli Angeli asi 4km od Assisi.

Ráno pak putujeme pěšky prašnou cestou podél vyschnutého koryta potoka kolem koní, vinic olivových hájů. Cestou mě upoutává divoký kopr, vyšší než člověk.

Luboš a psi s Assisi v pozadíJá, Luboš a naše smečka

Assisi, středověké Italské město v Umbrii ve střední Itálii, se rozkládá na severozápadním svahu hory Subasio, která je součástí Apenin. Mimo svatého Františka tu působila i jeho následovnice sv. Klára. Historické uličky, historické domy, kostel sv. Františka – který kontrastuje se světcovou prostotou života, proti kostelu je socha klanějícího se krále. Potkávali jsme velké množství poutníků, a přesto zažívali pocit tiché pohody.

Myšlenky sv. Františka tu jsou přítomny v myslích lidí, jak jinak si mám vysvětlit obrovský zájem o naše psy. Nikdy jindy a nikde jinde se Démoně a Montíkovi nevěnovalo tolik lidí. Většinou si z míst, které navštívíme vozím knihy z edice Bonechi, které vycházejí v mnoha jazycích a většinou je objevuji i v češtině. I zde jsem našla u stánku knihu o Assisi v češtině za běžnou cenu těchto knih 8 euro. Italka, která zde prodávala, začala hladit mé psy, ukazovat mi rukama kolik a jak velkých psů má doma, temperamentně se chytala za srdce a odmítla si vzít plnou cenu, pro mě s mými psy cena 4 euro a nedalo se s ní vůbec o tom diskutovat.

AssisiBasilica di San Franceso v Assisi

Dojmy ze střední Itálie byly velmi silné, postava sv. Františka se stala hmatatelná. Sv. František za svého krátkého života mnoho cestoval. Zda ve svém dětství navštívil i Francii, odkud jeho otec obchodník vozil zboží se neví, ale z Francie se odvozuje jeho přízvisko Francesko, vlastní jeho jméno bylo Jan Bernardone. Po té co zvolil život poutníka a posléze nejchudšího z nejchudších, začali se k němu přidávat další lidé, které oslovila jeho dobrovolná chudoba. Skupince hrozilo nařčení z kacířství, a tak se Jan Bernardone vydává poprvé za papežem Inocencem III. do Říma. Misijní cesty po okolí byli nejspíše součástí jeho působení v oblasti.

Doloženou cestou je cesta do Svaté země na lodi s rytíři křížové výpravy, ale nepodařilo se mu dostat se do Jeruzaléma a Betléma. Udává se, že křížovou výpravou byl zklamán, přišel o iluze. V r. 1220 navštívil Benátky. Absolvoval další cesty do Říma, protože zachování bratrstva bylo možné jen vytvořením řeholního řádu, vznikly tak minorité (menší bratři), dále inspiroval sv. Kláru k založení ženského řádu a založil i světský řád.

Sv. František nikdy se netěšil dobrému zdraví. Přes zranění a žalář v Perugii v mládí a dalším nemocem, včetně stigmat na kůži, cestuje po střední Itálii.

GrecciaSocha sv. Františka v Gréccii

Na štědrý den v r. 1223 požádal svého přítele Jana z Gréccie o pomoc při vytvoření napodobeniny Betlému, vzpomínky na narození Krista. A tak v jeskyni, kde sv. František pobývával spolu připravili jesličky naplněné slámou, za nimi byli i betlémská zvířata vůl a osel. Sv. František zde sloužil půlnoční mši. Pro zúčastněné  se tato noc stala nezapomenutelným zážitkem a došlo k napodobování – stavění betlémů, které se postupně rozšířilo po celé Evropě a do celého světa.

V r. 2008 jsme Gréccii s manželem a naší smečkou navštívili. Ve skále je vybudovaný tříposchoďový chrám s jeskyní v které byl postaven první betlém, a to v místě kde sloužil mši sv. František, kde často pobýval. Je zde i výstava několika stovek betlémů z celého světa, nechybí ani betlém z Moravy a Slovenska.

Jeskyně, kde sv. František umístil 1. betlém v r. 1223Jeskyně, kde sv. František umístil 1. betlém v r. 1223

Před vchodem do chrámu jsem čekala s našimi psy a dávala jim do misky vodu, bylo velké horko a kvůli smečce jsme se s manželem střídali v prohlídce. Vyšel vysoký mladý františkánský mnich a laskavě se podíval na naše psy a já jsem věděla, že poselství sv. Františka se dále předává.