E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Zdravá záda školáka – kolik hodin počítač ? Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Úterý, 06 Říjen 2009 10:34

Dětí a mládeže v ordinaci se pravidelně ptám, kolik hodin stráví u počítače. A jsou to časy někdy překvapivé. Například dvanáctiletý kluk – po příchodu ze školy, zapne počítač a stráví na něm 5-6hodin denně a večer se ještě posadí před televizi. Předškolní velmi drobná dívenka, když přijde z procházky s maminkou a starší sestřičkou, se vždy pohádá o prvenství u počítače a hraje si hry půl až hodinu, déle to prý nevydrží.

Nedávno čtrnáctiletý, velmi inteligentní kluk mi na dotaz sdělil, že počítač má doma zakázaný. Zeptala jsem se co tedy dělá po návratu ze školy, no a přiznal, že hraje hry na mobilu. Na dotaz, zda zvládne sám přestat a nebo se jedná u něho již o závislost, přiznal druhou variantu. Do této chvíle po čtyry roky chodil do mnoha ordinací a absolvoval plno vyšetření /vše s negativními výsledky/ pro úporné bolesti hlavy. I on sám tušil, proč ho ta hlava bolí.

Všechny tyto děti mají podobné držení těla v prakticky souvislém oblouku, úsporně dýchají, mívají zkrácené prsní svaly, svaly – fixátory lopatek nepoužívají, nezískali pohybovou šikovnost, některé se ani neumí již narovnat. Jejich pohybové ústrojí zcela naplňuje diagnozu: „Porucha statiky a dynamiky páteře“.

Na další otázky – ohledně poruch vývoje psychiky těchto dětí by měli odpovědět psychologové, popřípadě psychiatři. Učitelé by nám měli prozradit, jak tato mládež prospívá ve školách.

Trávení nadbytečného času u počítačů je velký problém, který by se měl odpovědně řešit. A na závěr tohoto zamyšlení ještě hádanka: Jaký je rozdíl mezi ohněm a počítačem? … Žádný počítač, stejně jako oheň, je dobrý sluha, ale zlý pán.