E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Zdravá záda školáka o prázdninách. Tisk Email
Ergonomie
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Úterý, 23 Červen 2009 08:44

Před koncem školního roku velmi často přichází na vyšetření rodič se svým školou povinným dítětem. Zjistím několik odchylek v držení těla, ukáži dítěti i rodiči příčinu obtíží, dostanou i vysvětlení jak držení těla zlepšit, jak si neškodit, vysvětlím cviky, ale objednat na další cvičení s nácvikem nelze, protože dítě odjíždí na dva měsíce mimo domov.  A tak daleko raději vidím školáky s rodiči po prázdninách, kdy lze se vším začít a zahrnout nové návyky do rutiny běžného dne.

  

Prázdniny již sami o sobě mají ozdravný význam pro pohybové ústrojí. Dítě vymění sezení ve škole, před televizí a u počítače za přirozený pohyb. Má spoustu nových aktivit, her, sportů, při kterých dochází pomocí přirozené senzomotoriky k narovnání těla a i samozřejmě ducha.
A tak co poradit na prázdniny ? S dítětem se protáhnout pár cviky v přírodě má neopakovatelnou atmosféru i výchovný efekt. Ještě nyní si pamatuji jak všechno v lese po dešti vonělo, když nás maminka zastavila a vyzvala k hlubokému dýchání a samozřejmě šla bratrovi a mně i příkladem.

 

Přirozený pohyb je to, co pomáhá dělat prázdniny prázdninami, určitě to nejsou kliky – které udělají více škody než užitku. No a trávíte-li léto v létě na venkově, co třeba dát na zahradu kmen stromu a denně ho několikrát přejít, samozřejmě se špičkami od sebe.

 

Hezké léto všem školákům a těším se v září na ty, co bolí třeba hlava anebo se krčí, určitě to během podzimních dnů s naší pomocí /rodičů, učitelů a terapeutů/ zvládnou.