E-magazín o pohybu, zdravém vývoji, ergonomii, sportu a cestování.

Coxarthroza - léky na bolest u alergika Tisk Email
Poradna
Napsal uživatel MUDr. Jitka Mašková - Švejdová   
Neděle, 02 Červen 2013 00:00

Dotaz:

Mám coxartrozu II. stupně. Mám bolesti bederní páteře, spíše na levé straně, nejsou stabilní, občas se bolest přesune do oblasti krční páteře. Mám problém s ohybáním trupu. Nevydržím dlouho stát. Je mi 57 let. Nemůžu brát analgetika, jsem alergický. Prosím o radu jaké léky nebo přípravky brát k utlumení bolesti. Děkuji za radu.

Vaše otázka je typická. Většina z nás na bolest reaguje jen požadavkem, čím tu bolest odstranit – jakým lékem. I to se z počátku někdy dá, ale léky je třeba dávat silnější a silnější a poškozujeme si trávicí ústrojí, poškozujeme játra. Když utlumíme bolest, můžeme si dále poškozovat pohybové ústrojí. Bolestí k nám naše tělo promlouvá, že je něco špatně a že to máme řešit. Když tuto řeč našeho těla nechceme slyšet a pouze ji odstraníme analgetikem, tak nemůžeme správně ani na ní reagovat a nebudeme se léčit. Užívání analgetik není léčbou !!!!!

A nyní zpět k Vám. Arthrozy (degenerativní onemocnění kloubů) včetně coxarthrozy bolí hlavně když se zhoršují, ve stádiu klidovém ani nebolí. Takže je třeba začít na sobě pracovat, aby Vaše coxarthroza se rychle nezhoršovala, tzn. optimalizovat zátěž na kyčelní kloub. K tomu je zapotřebí především 1. srovnat a udržet srovnanou rovinu pánev – viz předchozí články, 2. udržovat vzájemnou rovnováhu svalů kyčelního kloubu, 3. kloub pravidelně zatěžovat, například jízdou na kole, pohybem ve vodě, odlehčenou chůzí s hůlkami a 4.nepřetěžovat kloub, například dlouhou chůzí po horách ze zátěží. Na rehabilitačních odděleních Vám mohou pomoci tím, že Vás vyšetří a poradí Vám cvičení ušité na míru, dále mohou se pokusit odstranit bolest léčbou - například ultrazvukem, elektroterapií, magnetem a event. i další léčbou. Od 3. stádia opotřebení kyčelního kloubu je možné Vám předepsat  lázeňskou léčbu. V případě, že opotřebení kyčelního kloubu přejde do dalších stádií, tak se většinou řeší výměnou kyčelního kloubu, tzv. totální endoprotézou.

Podobně to platí i o léčbě páteře. Dokonce, když začnete pečovat o kyčelní kloub, pravděpodobně se začne zlepšovat i Vaše páteř.

A tak rada na Váš dotaz existuje. Bolest si uvědomte a rozhodněte se jí odstranit tím, že začnete léčit příčinu nemoci. A s tím Vám mohou účinně pomoci odborníci na léčbu pohybového ústrojí – fyzioterapeuti, rehabilitační lékaři, ortopédové.